Zimbru sau bizon european
Zimbrul
Nume binominal
Bison bonasus (Linnaeus, 1758)
Clasificare ştiințifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Artiodactyla
Familie: Bovidae
Gen: Bison
Specie: Bison bonasus
Habitat
Trăiește în păduri de foioase și mixte, care includ și pajiști sau pășuni reprezentând cel puțin 20% din suprafața teritoriului. Altitudinea optimă este în jur de 800 m.
Hrană
Animal erbivor, consumă în principal iarbă, lăstari și frunze. Necesită apă zilnic.
Dimensiuni
Zimbrul are aproximativ 2,1 – 3,5 m lungime și 1,6 – 2 m înălțime. Greutatea exemplarelor adulte poate varia între 300 – 540 kg în cazul femelelor și între 400 – 920 kg, atingând ocazional chiar și 1000 kg, în cazul masculilor. La naștere, vițeii cântăresc între 15 – 35 kg.
Durată de viață și reproducere
În captivitate, durata de viață atinge 30 de ani, dar în sălbăticie este mai scurtă. Masculii ajung la maturitatea sexuală la vârsta de doi ani, în timp ce femelele în anul al treilea. Anii reproductivi sunt cuprinși între vârsta de 6 – 12 ani la masculi, și între vârsta de 4 – 20 ani la femele. Perioada rutului are loc din august până în octombrie. Femelele au o perioadă de gestație de 264 de zile și de obicei dau naștere la un vițel. Masculii cu vârsta de 4 – 6 ani, deși maturi sexual, sunt împiedicați de la împerechere de masculii mai în vârstă.
Structură socială și comportamente teritoriale
Zimbrul este un animal de turmă, care trăiește atât în grupuri mixte cât și în grupuri exclusiv de masculi. Dimensiunea turmei depinde de factorii de mediu, fiind de aproximativ 8 – 13 animale pe turmă. Grupurile care constau exclusiv din masculi sunt mai mici decât cele mixte, constând în medie din două exemplare. Aria centrală a teritoriului este amplasată de obicei în apropiere de pajiști și surse de apă.
Denumire populară și etimologie
Zimbru sau bizon european.
Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, cuvântul zimbru provine din limba slovacă zubrŭ.