Renul

Renul

Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Artiodactyla
Familie: Cervidae
Gen: Rangifer
Specie: Rangifer tarandus

Nume binominal
Rangifer tarandus (Linnaeus, 1758)

Habitat
Acesta trăiește în regiunea arctică de tundră sau taiga, din nordul Europei, Asiei și Americii de Nord. Arealul lui de răspândire a ajuns și în regiunile cu climă temperată.

Hrană
Animal erbivor, în lunile calde consumă iarbă, în schimb, iarna se hrănește numai cu licheni sau mușchi, pe care îi caută sub zăpadă.

Dimensiuni
Renul diferă în funcție de regiunea geografică unde trăiește. Astfel, el poate avea lungimea corpului între 120-220 cm, înălțimea la greabăn între 90-140 cm și o greutate între 60-300 kg. Coarnele sunt ramificate, cu extremitățile lățite, și au o lungime între 20-50 cm.

Durată de viață și reproducere
Durata de viață atinge în medie vârsta de 12-15 ani, în cazuri de excepție atingând vârsta de 20 de ani. Renul ajunge la maturitate sexuală la vârsta de doi ani, iar perioada de gestație la reni durează 230 de zile. Femelele fată de obicei un singur pui, în luna mai sau iunie.

Structură socială și comportamente teritoriale
Renul trăiește în turme care, în timpul migrațiilor în căutare de hrană, pot atinge mai multe sute de mii de capete. În afară de perioada migrației, animalele trăiesc în grupuri de la 10 până la 100 de animale. În grup domnește o ierarhie determinată de mărimea animalelor, grupurile fiind formate în general din masculi sau femele.

Denumire populară și etimologie
Ren sau caribou. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, cuvântul “ren” provine din limba franceză “renne”.