Muflonul

Muflonul

Management al Destinației (OMD) Vama Buzăului

Muflonul European

Nume binomial
Ovis aries musimon (Pallas, 1811)

Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Artiodactyla
Familie: Bovidae
Gen: Ovis
Specie: Ovis orientalis

Habitat
Trăiește în zone muntoase cu pajiști și deșerturi. Poate fi găsit la o altitudine de 3000 de metri. Preferă pantele blânde ale lanțurilor muntoase cu o cantitate rezonabilă de acoperire și folosește zone abrupte pentru a evita prădătorii.

Hrană
Hrana muflonului este vegetală, constând din ierburi de pădure, lăstari, frunze etc. Uneori intră și în culturi, dacă acestea sunt prea aproape de arealul său.

Dimensiuni
Un muflon mascul adult nu este prea mare. Înălțimea umărului este de aproximativ 0,75 m, lungimea între 1,2 și 1,4 m. Lungimea cozii este de aproximativ 10 cm, capul este mic, are coarne puternic dezvoltate, îndoite de aproximativ 40 cm lungime. Greutatea este de până la 50 kg. Femela de muflon este puțin mai mică și mai ușoară, greutatea sa fiind de aproximativ 35 kg.

Durată de viață și reproducere
Muflonii europeni trăiesc în condiții sălbatice până la 8 ani, iar în captivitate până la 14, uneori chiar până la 18 ani. Masculii ajung la maturitatea sexuală la vârsta de 3-4 ani, în timp ce femelele în al doilea an de viață. Se împerechează din toamnă până la începutul iernii. La o vârstă fragedă, masculii sunt alungați de masculii maturi. Perioada de gestație a femelelor este de aproximativ 210 zile și de obicei nasc unu-doi miei. Femelele părăsesc efectivul înainte de alăptare pentru a naște într-un loc retras, acestea se întorc înapoi în efectiv când mieii se întăresc, deoarece masculii nu sunt prietenoși cu mieii.

Structură socială și comportamente teritoriale
Femelele cu puii lor trăiesc în turme mari de până la 100 de indivizi, în timp ce masculii tineri formează grupuri separate și mai puțin consistente. Masculii mai în vârstă, pe de altă parte, trăiesc de obicei singuri. Muflonul nu își asumă în mod normal un comportament teritorial.

Denumire populară și etimologie
Muflon european sau oaie sălbatică. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, cuvântul muflon provine din limba franceză mouflon.

HAI SĂ ARUNCĂM O PRIVIRE