Istoria și Conservarea Zimbrului European (Bison bonasus)
Inițial, specia Bison bonasus era răspândită în toată Europa, de la Masivul Central până la râul Volga și Caucaz.
Populația de zimbri a început să scadă din cauza degradării și fragmentării habitatului, rezultate din agricultură intensivă și exploatări forestiere, precum și din cauza vânătorii nelimitate și braconajului. Populația a fost extirpată în Galia (Franța și Belgia de azi) în secolul al VIII-lea, în nordul Suediei în secolul al XI-lea și în Anglia în secolul al XII-lea. Specia a supraviețuit în Ardeni și Vosges până în secolul al XV-lea.
1790: Ultimul zimbru european din Transilvania a murit.
În secolul al XX-lea, populația de zimbri a continuat să scadă, supraviețuind doar în Białowieża (Polonia) și Caucazul de Nord.
1919: Ultimul zimbru sălbatic din Europa a fost ucis în Polonia.
1927: Ultimul zimbru sălbatic din lume a fost ucis în Caucaz.
1923: S-a fondat Societatea Internațională pentru Ocrotirea Zimbrului și s-a instituit Cartea de Pedigree a Zimbrilor (EBPB). În acel an au fost înregistrate datele pentru 66 de exemplare existente.
1929: În Rezervația Naturală Białowieża, Polonia, a început programul de refacere a speciei zimbru, pornind de la 13 exemplare apte de reproducere.
1965: Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN/SSC-BSC) a clasificat zimbrul ca o specie pe cale de dispariție.
1996: WAZA a inclus zimbrul în programul EEP, facilitând transferul de exemplare între grădinile zoologice și acordând prioritate programelor de reintroducere.
În prezent, în Polonia se găsesc două turme de zimbri în libertate: una de aproximativ 100 de exemplare, reintrodusă în 1963 cu un nucleu de 15 exemplare, și alta de 50 de exemplare, reintrodusă în 1980 cu un nucleu de 14 exemplare. La Białowieża, cea mai cunoscută rezervație de zimbri, s-a ajuns la un număr de exemplare care se apropie de limita capacității de suport a habitatelor locale.
În Ucraina, cea mai numeroasă turmă se află la Bukovinskaya, numărând aproximativ 100 de exemplare. În Slovacia, începând cu 2004, au fost eliberate 8 exemplare în apropierea graniței cu Polonia.
2014: EBPB a înregistrat un total de 5.555 exemplare de zimbri, dintre care 1.610 exemplare în captivitate (602 masculi, 1.008 femele), 402 exemplare în semilibertate și 3.545 exemplare în libertate.
( Text )