Cerbul carpatin
|
|
Cerbul carpatin

Cerbul Carpatin și Ciuta

Cerbul Carpatin / Ciuta

Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Artiodactyla
Familie: Cervidae
Gen: Cervus
Specie: Cervus elaphus

Nume binomial
Cervus elaphus (Linnaeus, 1758)

Habitat
Se adăpostește în zonele cu păduri întinse, care cuprind porțiuni de poieni sau luminișuri cu izvoare, care le oferă liniște și posedă surse de hrană. Este întâlnit și la câmpie, destul de des, acoperind întreg arealul dintre zona alpină și malul mării.

Hrană
Iarna, hrana cerbului se compune din lujeri, muguri și uneori scoarță de copac, frunze verzi rămase sub zăpadă, diferite frunze și ierburi uscate, precum și plante verzi din terenurile cultivate agricol. Ghinda și jirul constituie hrana de bază. Acceptă și reacționează bine la hrana administrată complementar de om: fân, frunzare, suculente și concentrate.

Dimensiuni
Masculul are de obicei 175 până la 250 cm lungime de la nas până la baza cozii și cântărește de obicei de la 180 până la 300 kg, femela are o lungime de la 160 până la 210 cm și cântărește adesea de la 80 până la 150 kg. Coada adaugă încă 12-19 cm iar înălțimea umerilor este de aproximativ 95 până la 130 cm. Doar masculii au coarne, acestea atingând, de obicei, lungimea de 2 m și cântărind 16 kg. Coarnele se schimbă anual la masculi, începând din luna februarie, la cei mai bătrâni, iar în luna aprilie-mai la cei tineri.

Durată de viață și reproducere
Longevitatea cerbului este apreciată la circa 18-20 ani, însă în natură cerbii ajung rar la această vârstă. La vârsta de 12-14 ani cerbii ajung la maturitate. Femelele dau naștere unui singur ied (în cazuri extrem de rare doi) după o gestație de 240-262 zile. Mama și iedul se vor alătura turmei după câteva săptămâni. În acest timp, mama își va ascunde iedul într-un loc ferit și îl va îngriji singură.

Structură socială și comportamente teritoriale
Sunt animale sociale, care trăiesc în turme conduse de o ciută. La începutul sezonului de împerechere, masculii își vor forma haremuri pe care le vor apăra agresiv. Ulterior, masculii vor forma turme separate de cele ale femelelor și ale iezilor acestora.

Denumire populară și etimologie
Cerb carpatin sau cerb comun.
Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, cuvântul cerb provine din limba latină cervus.

HAI SĂ ARUNCĂM O PRIVIRE