FILM PREZENTARE

Rezervația „VALEA ZIMBRILOR” Vama Buzăului

 

 

1. Zimbrul

Nume binomial

Bison bonasus (Linnaeus, 1758)

 

2. Clasificare științifică

 Regn: Animalia

 Încrengături: Chordata

 Clasă: Mammalia

 Ordin: Artiodactyla

 Familie: Bovidae

 Gen: Bison

 Specie: Bison bonasus

 

3. Habitat

Trăiește în păduri de foioase și mixte, care includ și pajiști sau pășuni

reprezentând cel puțin 20% din suprafața teritoriului.

Altitudinea optimă este în jur de 800 m.

 

4. Hrană

Animal erbivor, consumă în principal iarbă și frunze.

Necesită apă zilnic.

 

5. Dimensiuni

 Zimbrul are aproximativ 2,1 - 3,5 m lungime și 1,6 - 2 m  înălțime.

Greutatea exemplarelor adulte poate varia între 300 - 540 kg în cazul femelelor și

între 400 - 920 kg, atingând ocazional chiar și 1000 kg, în cazul masculilor.

La naștere, vițeii cântăresc între 15 - 35 kg.

 

6. Durată de viață și reproducere

 În captivitate, durata de viață  atinge 30  de ani, dar în sălbăticie este mai scurtă.

Masculii ajung la maturitatea sexual? la vârsta de doi ani, în timp ce femelele în anul al treilea. Anii reproductivi sunt cuprinși între vâsta de 6 - 12 ani la masculi, și între vâsta de 4 - 20 ani la femele. Perioada rutului are loc din august până în octombrie. Femelele au o perioad? de gestație de 264 de zile, și de obicei dau na?tere la un vi?el. Masculii cu vârsta de 4 - 6 ani, deși maturi sexual, sunt împiedicați de la împerechere de masculii mai în vârstă.

 

7. Structură socială și comportamente teritoriale

 Zimbrul este un animal de turmă, care trăiește atât în grupuri mixte cât și în grupuri exclusiv de masculi. Dimensiunea turmei depinde de factorii de mediu, fiind de aproximativ 8-13 animale pe turmă. Grupurile care constau exclusiv din masculi sunt mai mici decât cele mixte, constând în medie din două exemplare.

Aria centrală a teritoriului este amplasată de obicei în apropiere de pajiști și surse de apă.

 

8. Denumire populară și etimologie

 Zimbru sau bison european.

 

 

 

9. Istoric

Inițial specia bison bonasus a fost răspândită în toată  Europa, de la Masivul Central la râul Volga și Caucaz.

Populația de zimbri a început să scadă, pe de o parte datorită degradării și fragmentării habitatului ca urmare a agriculturii intensive și a exploatărilor forestiere, pe de altă parte ca urmare a vânătorii nelimitate și a braconajului. Populația de zimbri a fost extirpată în Galia (Franța și Belgia de azi), în secolul al VIII-lea, apoi în nordul Suediei în secolul al XI-lea, și în Anglia în secolul al XII-lea. Specia a supraviețuit în Ardeni și Vosges până în secolul al XV-lea.

1790 - a murit ultimul zimbru  european din Transilvania.

Popula?ia de zimbri a continuat să scadă, astfel încât în secolul al 20-lea au supraviețuit exemplare în stare de libertate doar în Polonia și în Caucazul de Nord.

1919 - a fost ucis ultimul zimbru sălbatic din Europa, în Polonia.

1927 - a fost ucis ultimul zimbru sălbatic din lume, în Caucaz.

1923 - s-a fondat Societatea Internațională pentru Ocrotirea Zimbrului și s-a instituit Cartea de Pedigree a Zimbrilor (EBPB2). Au fost  înregistrate datele celor 66 de exemplare existente în acel an.

1929 - în Rezervația Naturală din Polonia s-a demarat programul de refacere a speciei zimbru, pornind de la 13 exemplare apte de reproducere.

1965 - Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN/SSC-BSC4) a clasificat zimbrul ca o specie pe cale de dispariție.

1996 - WAZA5 a inclus zimbrul în programul EEP6, facilitând transferul de exemplare între grădinile zoologice, dar acordând prioritate programelor de reintroducere în curs de derulare.

În prezent, în Polonia se găsesc două turme de zimbri în libertate, una de aproximativ 100 de exemplare, a cărei reintroducere a început în 1963 cu un nucleu de 15 exemplare, și una de 50 de exemplare, a cărei reintroducere a început în 1980 cu un nucleu de 14 exemplare.

În Ucraina cea mai numeroasă turmă se afla la Bukovinskaya numărând aproximativ 100 de exemplare.

În Slovacia, începând cu 2004, s-au pus în libertate 8 exemplare, în apropierea graniței cu Polonia.

2014 - EBPB2 a înregistrat7  un total de 5.555 exemplare de zimbri, dintre care 1.610 de exemplare în captivitate (602 masculi, 1.008 femele), 402 de exemplare în semilibertate și 3.545 de exemplare în libertate.

 

 

10. Inițiative de conservare și reintroducere a speciei

 Reducerea continuă a populației de zimbri, precum și a arealului ocupat de aceasta pe plan european, mai ales după tragedia din timpul primului Război Mondial și a perioadei imediat următoare (Revoluția din 1917, războiul civil), când zimbrul a dispărut din libertate, a dus la demararea programelor de conservare și reintroducere a acestei specii. Având în vedere specificul speciei, recuperată miraculos pornind de la doar câteva exemplare, acțiunile de conservare se îndreaptă, în egală măsură, atât spre exemplarele aflate în libertate, cât și spre cele aflate în captivitate.

 Carpații, ultimul mare rezervor de biodiversitate al Europei, pot oferi spațiul necesar pentru existența acestei specii în libertate.  Acesta este motivul pentru care programe de reintroducere în libertate au  fost demarate, de-a lungul timpului, în Carpații din Slovacia, Polonia și Ucraina.

 Pornind de la faptul că mai mult de jumătate din suprafața Carpaților se află în România, a rezultat că restaurarea speciei zimbru în Carpații României este vitală pentru succesul întregului program de reintroducere a acestei specii pentru arealul Munțior Carpați, atât timp cât acest vast teritoriu poate furniza majoritatea refugiilor naturale potențiale pentru zimbru.

 

Înființarea unei populații viabile de zimbri în semilibertate în Rezervația Naturală „Valea Zimbrilor” din Vama Buzăului prezintă nu numai o prioritate la nivel național, ci și la nivel european. Importanța constituirii unei noi rezervații care să adăpostească o populație în semilibertate este evidențiată în documentul trimis de către dna Dr. Wanda Olech, președinta IUCN/SSC-BSG.

Vama Buzăului devine astfel comuna destinată protejării zimbrului în arealul său natural, moștenirii naturale, spirituale și culturale a zonei, gospodăririi durabile a pădurilor, conservării peisajului și tradițiilor locale, cât și promovării turismului rural durabil bazat pe aceste valori.

 

În România, în anul 2009, exista următorul efectiv de exemplare:

Grădina Zoologică Vânători, jud. Neamț - 6 exemplare, în captivitate

Rezervația  Hațeg, jud. Hunedoara - 6 exemplare, în captivitate

Grădina Zoologică Târgovițte, jud. Dâmbovița - 1 exemplar, în captivitate

Rezervația „Neagra”  jud. Dâmbovița - peste  25 exemplare, în semilibertate

Rezervația „Drago? Vod?” Vânători, jud. Neamț - 22 exemplare, în semilibertate

Rezervația „Valea Zimbrilor” Vama Buzăului, jud. Brașov - 11 exemplare, în semilibertate

 

În anul 2019, la Rezervația „Valea Zimbrilor” Vama Buzăului există 24 de exemplare.

 

 

11. Rezervația Naturală „Valea Zimbrilor” din Vama Buzăului

 

Data înființării - Noiembrie 2008

Localizare - România, județul Brașov, comuna Vama Buzăului, satul Acris

 

Acces- Drumul Național 10 / Drumul Comunal 49A (fost Drum Județean 103A)

 

Suprafața- 90 ha, din care 10 ha pășune (actualul țarc) și 80 ha pădure (unde se impune extinderea)

 

12.Efectivul de zimbri

 

 2008 2 exemplare primite din Austria

  2 exemplare primite din Elveția

  1 exemplar primit din Italia

 2009 5 exemplare primite din Franta

 2018 26 de exemplare existente în rezervatie

 Primul zimbru născut în rezervație se numește Gențiana.

 In 2018 au fost transferate 4 exemplare de zimbru in Armenis, Caras Severin si Densus- Poieni, Judetul Hunedoara cu scopul de a fi eliberati in  zonele de reintoruducere a zimbrului din Carpatii Meridionali. Dupa o perioada de aclimatizre 4 dintre zimbrii de la Vama Buzaului sunt in deplina libertate in  Muntii Tarcu prin proiectul WWF Romania "Life Re-Bison"

 

In 2019,  2 dintre zimbri de la Vama Buzaului au fost transferati catre Parcul Natural Vanatori Neamt de unde au ajuns in libertate totala.

 

13. Obiectiv

 Conservarea speciei zimbru (bison bonasus) printr-o serie de acțiuni de educație ecologică și conștientizare publică în rândul populației.

 

Administrație

 Asociația „Valea Zimbrilor -  Vama Buzaului” având ca membri:

Primăria Comunei Vama Buzăului

Primăria Comunei Prejmer

Consiliul Județean Brașov

Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov

 

 

 

 Rezervația Naturală „Valea Zimbrilor” din Vama Buzăului a luat ființă ca parte a unui proiect de dezvoltare turistică a zonei. Asocia?ia „Valea Zimbrilor – Vama Buzăului” beneficiază de susținere din partea instituțiilor și asociațiilor cheie, locale și naționale, datorită importanței acestui proiect, atât la nivel european, cât și național și local. Parteneriatul cu Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov (ADDJBv) și Consiliul Județean Brașov implică sprijinul indirect al Primăriei Municipiului Brașov și al membrilor unității administrativ-teritoriale din judeșul Brașov. Dezvoltarea turistică a întregii zone este o componentă a cărei însemnătate a fost înțeleasă pe deplin și de populația locală a tuturor comunelor implicate.

 Rezervația Naturală „Valea Zimbrilor” este inclusă în Strategia de Conservare a Zimbrului în România, studiul privind oportunitatea înființării rezervației, cât și lucrările efectuate până în prezent (inclusiv primul transport de zimbri din luna noiembrie 2008), fiind realizate sub directa supraveghere a specialiștilor IUCN/SSC–BSG. Conservarea speciei zimbrilor și repopularea Carpaților este esențială din punct de vedere al biodiversității, mediul avut în vedere pentru rezervație fiind unul perfect pentru dezvoltarea speciei.

 Ca suprafață, Rezervația Naturală „Valea Zimbrilor” este a patra din România. Deși este cea mai nouă rezervație de zimbri din România, până în momentul de față, în cadrul Rezervației  Naturale „Valea Zimbrilor” au fost înregistrate o serie de realizări notabile, cum ar fi:

Țarc de 10 ha, țarc profilactioriu de 0,1 ha

Primul transport de zimbri: 5 exemplare provenite din Elveția, Italia și Austria

Prima fermă de carantină autorizată din România pentru specia zimbru

Tratamente veterinare pentru efectivul de zimbri sub îndrumarea personalului de specialitate.

Tranchilizarea celor 5 zimbri (decembrie 2008) și realizarea de analize de laborator pentru scoaterea exemplarelor de zimbri din carantină

Analize genetice realizate la Facultatea de Genetică Varșovia, Polonia.

Înscrierea de către Administrația Parcului Natural Vânători Neamț a populației de zimbri de la Rezervația Naturală „Valea Zimbrilor” în Cartea de Pedigree a Zimbrilor (EBPB).

Selecția animalelor incluse în programul de reintroducere realizată pe baze științifice, sub directa supraveghere a Coordonatorului Grupului de Lucru IUCN privind Managementul Zimbrului.

Instruirea personalului de îngrijire a zimbrilor în probleme de management specifice.

 Proiectul de la Vama Buzăului se dorește a fi o continuare a proiectului pilot pentru România de reintroducere a zimbrului, implementat de către Administrația Parcului Natural Vânători Neamț. Aceste proiecte reprezintă un punct de referință major pentru eforturile de conservare și dezvoltare durabilă în România și întregul Arc Carpatic.

 

 

14. Descrierea științifică a ariei Geografie

 Din punct de vedere geografic, rezervația este situată în zona centrală a Carpaților de Curbură, la poalele Masivului Ciuca.

Geomorfologie

 Rezervația este constituită pe un teren cu configurație plană, aflat pe malul stâng al râului Buzău. Această configurație este ideală întrucât asigură o productivitate sporită pășunii, permite realizarea cu ușurință a împrejmuirii și a facilităților necesare, asigură o vizibilitate perfectă, o utilizare sporită a resurselor și o tratare uniformă. Extinderea țarcului se va face într-o zonă împădurită, situată pe malul drept al râului Buzău, având pante între 21°-27°, propice dezvoltării vegetației forestiere, arborete de fag și amestec, de productivitate medie și superioară.

Altitudine

 În cadrul rezervației, altitudinea la care se află zona de pășune este de 730 m, iar pădurea se extinde între limitele altitudinale de 730 m ?i 925 m. În zonele din Munții Carpați, în care există populații de zimbri în semilibertate și libertate, s-a stabilit, pe baza unor studii științifice, faptul că limitele altitudinale optime pentru zimbri variază între 500-1000 m. Astfel, din punct de vedere altitudinal, zona aleasă pentru rezervație corespunde arealului optim al zimbrului.

Hidrologie

 Suprafața rezervației este traversată de râul Buzău, asigurându-se din acest punct de vedere o constantă hidrografică. Nu există surse majore de poluare în amonte, apa din râu fiind utilizată la adăpatul vitelor. De asemenea, în cazul pășunii, pânza freatică este la suprafața, obținerea apei prin forări fiind facilă.

Climă

 În zonă se găsește un regim pluviometric de tip continental, cu cantități de precipitații suficiente tot timpul anului, valorile regimului climatic fiind favorabile dezvoltării vegetației erbacee și arborescente de pe pășuni, precum și a celei forestiere.

Floră și faună

 În zona rezervației există o mare varietate de pădure naturală și seminaturală, precum și petice mici de pășuni și pajiști care alcătuiesc un  mozaic interesant de diverse ecosisteme. Această suprafață este bogată în floră și specii de faună care sunt incluse în Directive a Habitatelor și Convenția de la Berna. Fauna rezervației este foarte bine reprezentată și echilibrată cu specii protejate, cu peste 15 specii de mamifere. De asemenea, în această suprafață au fost identificate mai multe specii de păsări, din care, unele se găsesc în Directiva Păsărilor.

 

Valea Zimbrilor 2019

facebook

info turist